čtvrtek 18. dubna 2013

Mobilní revoluce v srdci Evropy

     Není tomu dlouho, co jeden z našich operátorů (konkrétně O2) nečekaně představil nové neomezené tarify s mnohem nižší cenou, než tomu bylo doposud. Dřívější neomezený tarif se dal pořídit za 1900,- Kč a to Chytrý NEON XXL. Zde ovšem nebyly zdarma sms do ostatních sítí. Jeden z nově představených tarifů se jemnuje Free CZ a obsahuje neomezené volání a sms ve své i ostatních sítí. Datový limit (FUP) byl stanoven na 1GB. U dat je tedy znát menší pokles (z předchozích 3GB), nicméně při redukci konečné ceny na 749,- Kč je to akceptovatelné. Tato cena ovšem platí při úvazku na dva roky. Nicméně nemusí zoufat i lidé již vázaní smlouvou u O2. Ti mouhou přejít na nový tarif a začne jim nové období dvouletého úvazku. Aktivovat lze tarif i bez úvazku, ale připravte si o 150,- Kč měsíčně více. Dále nastala změna u dotovaných telefonů. Dotované telefony jak je zanáme doposud úplně zmizely. Nově operátor nabízí koupi telefonu na splátky a bez navýšení. To je myslím výhodnější, než předchozí dotované mnohdy několikrát přeplacené telefony. I pokud si koupíte takto telfon o O2 na splátky, nic vám nebrání odejít ke konkurenci. Samozřejmně budete muset i nadále platit měsíční splátky za telefon, ale tarif můžete mít již uplně někde jinde.
     Ostatní operátoři se okamžitě zalekli této novinky a hned se nechali slyšet, že chystají také nové tarify. Například takový Vodafone již ten samí den odpoledne oznámil přípravu neomezeného tarifu s cenou pod 700,- Kč. Nakonec se cena ustálila na 691,- Kč se smlouvou. Bez smlouvy bude stát tarif 901,-Kč (tedy o 2,- Kč více než u O2). Vodafone si dotované telefony i nadále ponechal. Jediný problém byl u okamžitého aktivování tarifu, kdy zákazník zaplatil celou část starého tarifu a poměrnou část nového. V extrémním případě se mohlo stát, že by jste zaplatili v podstatě dva tarify za nový měsí. Nicméně Vodafone tento měsíc toto  eliminoval, a můžete okamžitě přejít a zalplatíte nový tarif až následující měsíc.
     Leknutí s hromadného přecházení klientů k O2 nenechalo chaldný ani T-Mobile. Ještě aby ne. T-Mobile nabízel doposud srovnatelný tarif za astronomických 3290,- Kč! Slovy ,,zlevňovat jsme chtěli už dávno" regoval na tiskovku O2. A při zlevňování vsadil na taktiku okopírování tarifů od O2. Jeho neomezený tarif si pořídíte za 749,- Kč. Úvazek na 24 měsíců dostanete také jako bonus...  Geniální vyúčtování 60+30 u tarifů si ponechal. Sice toto nemá význam u neomezeného tarifu, ale u ostatních jeho tarifů je to nesrovnateelně horší než třeba u konkurenčního Vodafonu s vyúčtováním 1+1 u nových tarifů.
Samořejmě se do boje o zákazníky pustili i virtuální operátoři a tu a támhle se nějký nový oběvil. O cenách a podmínách jejich tarifů si popovídáme zase příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat